7. října 2016

Westworld - Dojmy z první episody

Tak jsem právě zkouknul ten nový seroš Westworld (dále už WW).
Během sledování jsem si vzpomněl na – Terranova, Jurassic Park, Matrix, Total Recall, LOST, Blade Runner, Outer Limits, 50 First Dates.

Intro nezáživné – jemné přelety nad různými tématickými věcmi, nevýrazná hudba. Je to pěkné, ale vždyť spousta seriálů už ukázalo jak udělat záživné intro bez postav. Třeba tak srovnávaný GoT.

Tyto dojmy jsou psané pro ty, kteří díl viděli jako dodatečné zamyšlení s vizí seriálu do budoucna.

S naší mladou robotkou Dolores manipulují zatímco „spí“. Ptají se, jestli nemá nějaké pochybnosti ve vnímání světa a reality. Z nějakého důvodu v té pokrokové budoucnosti nedokáží restartovat program bez sebemenších stop. Takže se ji v hlavě ten balast, kterým musí každý den procházet ukládá a pravděpodobně začne plánovat nějaký puč - prison break. Čehož jsem si jist, vzhledem k tomu že na konci zabije mouchu (taková dívka by přece neublížila ani mouše). Alespoň ten záběr působí, že už bude jednat a nenechá ze sebou vláčet jak si autor zamane. Nebyla ta moucha vlastně taky jen robot?

Seriál dal spoustu volného prostoru kam se pohybovat. Zatím jsme viděli jen tři takové hlavní lokace – Budovu vývoje, hlavní lokaci WW a sklad „mrtvých“ (negrů) loutek. Neviděli jsme zatím Zemi ani vesmír.

Dolores něco ví. Z opakování „Doesnt looks like anything to me“ je to jasné. Je o ní řečeno, že je vyjimečná. Přes veškeré promazávání, si do dalšího dne v podvědomí něco pamatuje.

O co skutečně jde té přeemancipované šéfce (která má bradu vysoko) a neuklízí své zašlápnuté cigára, které v té době u nebudou dávno v módě? O prachy! S toho spisovatele (či spíš dramaturga?) si dělala pouze legraci. Nestojí o nějaké žvanění vyššího účelu, prostě jen odvede svou práci a valí do výřivky či nákupního centra. Přesný opak Forda, který chce pomocí parku stvořit dokonalejší umělou inteligenci schopnou samostatně myslet, což bere šéfka chybně jako (pouhou) improvizaci.

Pak je tu lesba (samozřejmě, jsou přece 10léta 21.století – ta by nesměla chybět!) kterou přitahují robotky – tedy homosexuální robofilka. Pravděpodobně bude později pomáhat Dolores. V dobovém oblečení jí to seklo, takhle jí chci vidět víc, či raději rovnou bez něho.

Na okraji (nebo naopak přímo ve středu) veškerého dění, řádí záhadný , který si užívá vraždy spousta (ne)vinných loutek a přitom něco hledá. Možná je právě on zlo – černý jezdec apokalypsy, s kterým se budou muset lidé vypořádat. Nebo naopak ten správný.

Na závěr naší milé Dolores nahradí skvělého otce nějakým nesympatickým kníráčem.
Herec hrající otce Dolores byl dokonalý. Už ho nejspíš neuvidíme – pokud tedy ty prázdné schránky z nějakého důvodu opět nezačnou myslet – což jde s lobotomií těžko. Škoda, že se zbavili tak uvěřitelného herce už na začátku.

Co se týká způsobu vyprávění. Seriál celkem volně střídá různé postavy a prostředí jako GoT.
Tím, že vidíme situaci opravdových lidí se ztratil ten pocit napětí, který byl tak skvělý u LOST (po celý 2 série!). Takže ta záhadnost bude hluboko za tím vším pozlátkem. Největší bordel v tom budou mít obyvatelé Westworldu. Vyrovnat se s tím, že jsou jen loutky a že nad nimi mají moc tvorové jim podobní.

O čem to asi bude dál, podle dosavadních stop?
Zjistí se, že nad světem má moc Satan, peklo zastavilo provoz a Satan všechny šmejdy hází zpátky na zemi. Lidi zjistí, že je potřeba se setkat s Bohem pro opětované nastolení starého „dobrého“ řádu. Z Boha se stal věkem sešlý nihilista a pravdoláskař (v podstatě totéž) který na všechno sere. Pro jeho resocializaci je potřeba najít svatý grál, který někam ukryla Africká vlaštovka. Konec bude něco absolutně nečekaného s velkým morálním poselstvím.

Mimo to, nám objasní – že:
žijeme v Limbu (Předpeklí)
by jsme měli žít v souladu s přírodou
je důležitá rodina
máme dodržovat křesťanské morální hodnoty
je AI nebezpečná
(zlý) člověk je hajzl

Soundtrack tvořen Ramin Djawadi je uspokojivý a cítím z něj velkou inspiraci od těch nejlepších. Chybí mu ale nějaká přidaná hodnota, vzhledem k tématice. Synthetika by neuškodila, dokonce ani použití bubnů. Takhle se sestává celý soundtrack jen s melodií. Na soundtracku GoT se Ramin projevil lépe.
Při přepadení bordelu hrálo něco povědomé. Nemůžu si vzpomenout co, ale určitě něco dost známého. /Paint it Black od Rolling Stones

9.10 je další díl. Po shlédnutí druhého už nebudu nadále tento příspěvek aktualizovat. Hodnocení jednotlivých dílů by asi nemělo smysl, jsem si jist že se pustím až do shrnutí celé série.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pro koho to vlastně píšeš a jaké je tvá motivace?