6. srpna 2016

Mobilní datový limit

Mám k dispozici 1,5 GB dat v základu, dále si můžu jednorázově prodloužit o 1GB za 100Kč. Kdybych pokračoval s podobnou částkou dál a chtěl si pustit hodinu trvající video na Youtube ve FullHD, dostal bych se pravděpodobně do několik tisíců. Platím za vysokou rychlost 4G, nebo za propuštěná data?
Pokud za rychlost. Radikální snížení na 15MB/s by tolik nevadilo při zvýšení limitu. 

Jak je na tom zahraničí? V Británii mají 20GB dat za 950KČ, za stejnou částku dostanete v Německu 1 GB. Nejlépe je na tom Finsko, kde vám poskytnou internet bez limitu. Jak je možné, že v zamrzlé tundře to jde?
Nejhůř jsou na tom země, které už nikoho nepřekvapí svou chudobou - Slovensko, Maďarsko, Řecko, Bulharsko (2GB, 1GB, v posledních dvou státech nemají raději vůbec internet (ten limit by byl smrtelný))... Útěchou může být, že Czechia nad těmito státy vede. O senzačních 500MB vůči Slovensku.

Jsme skutečně tak zaostalí, nebo se na nás někdo pakuje, protože jim to dovolíme? Samozřejmě jsme na tom lépe než celý Americký kontinent, ale je třeba srovnávat s okolím. Stejně jako když se zde jedinec nenají dva dny, nemůžeme to srovnávat se Somálskem, kde se lidé nenají týdny, měsíce.
Ironií všeho je akce nejmenovaného kyslíkatého operátora s černým (pardon, afro-americkým) nápojem který tvoří světový monopol.. Nápoj do něhož se přidává 10g cukru na každých 100ml a je už víc než století bez své hlavní složky - kokainu a přesto je na něm stále závislost, která se pravděpodobně váže na cukr. Ale už k věci, akce nabízí za každou zakoupenou půllitrovou lahev 50MB dat. Maximálně je možné uplatnit 30 kódů, 1,5GB. Což jednoduchým výpočtem 30*20(?) dělá 600 za 1,5GB dat. To není špatné, ale kdo by tu břečku pak pil?
Kdyby místo podobných populistických akcí tento kyslíkatý operátor s obrovským podílem nebezpečného oxidu uhličitého raději nejednal jako zmrd, čímž dělá práci hodnou člověka. Český lid má svázané ruce, není tu žádný zdravý konkurent - jen mnoho dalších zmrdů. Nezbývá než vybrat menšího.
Pointa tohoto příspěvku? Otázky, na které nejsou zcela pravdivé odpovědi.
Jak můžou být tak velké rozdíly v cenně tarifu a poskytovaných služeb u států EU? Co by přispělo ke snížení cen v ČR? Zvýšilo by objem dat snížení rychlosti? Jaký je příjem operátorů v jednotlivých zemích? Nakolik se podílí na výsledné ceně stát?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pro koho to vlastně píšeš a jaké je tvá motivace?