28. června 2016

Generační konflikty

Parta 50ti letých vohnoutů sedí u stolu,  a protože se zrovna nebaví o fotbale, svých starých nebo politice, tak se dostanou k dnešní mládeži. "To jsem tak jel v pátek vlakem z fabriky,  nikde nebyla místo tak jsem si sedl do posledního volného kupé a tam parta mladých hovad z mobilama a těma noutbukama.  To za nás nebylo!  My jsme si zpívali,  povídali a měli jsme úctu ke starším.  To je nešvar ta mládež,  co si to vůbec dovoluje." povídá padesatnik Miloš.
Tolerantní padesátníci ovšem stále existují. Nejsou to běžné hovada co sedí pospolu v hospodě,  ale samotáři kteří dnešní mládež chápou. Neliší se tolik od jejich vlastních spolužáků,  nemají tudíž co závidět.
Nenávist se tvoří v první řadě nepochopenim.  Bez schopnosti vcítit se do druhého člověka,  můžeme odsuzovat každého. Pokud si z nikým nepopovidame,  nikdy nemůžeme zjistit skutečnou osobnost člověka. Stereotypy jsou špatné a přesto stále existují. Naivní hatefree idioti na tom nic nezmění.
To co mi vadí nejvíce je -  že pro tu generační nenávist nemusí být ani žádný pořádný "morální" důvod.  Když se baví o někom kdo si života užívá ve společnosti - pije alkohol,  kouří cigarety, marihuanu,  občas si dá nějakou z dalších X drog,  užívá si na jednu noc... V podstatě jde nejvíce o závist,  jak vzpomínají nekriticky na své mládežnické léta.
Druhá strana mince.  Co se vytýká druhé straně se zase dává jako chybějící část života jiných jedinců.  Introvertů,  inteligentních a pokorných dětí.  Pro ně jsou zase blázni,  zalezli doma místo aby si šli užívat.  Tak co vlastně chcete? Mělo by dítě své roky promrhat,  nebo věnovat něčemu lepšímu jako je výuka na hudebním nástroji,  čtení...?
Tyto konflikty by přitom vůbec nemuseli být.  Kdyby spolu generace  trávili více společného času.  Kdyby se obě skupiny setkávaly častěji,  bylo by to dobré pro obě strany.
Ale vlastně proč?  Proč se chtít někomu zavděčit?  Proč usilovat o nějakou společenskou harmonii,  ono už to snad jde i čím dál složitěji. V podstatě je to v pořádku. Bez toho aniž by se vybili hlupáci nízkých mravů,  které baví vytvářet další konflikty a společenský tlak. To bohužel nejde změnit.
Je skutečně významné se setkat jako mladý člověk se starým konzervativním idiotem? Co může starý idiot nabídnout mladé krvy, která žije přesně v jeho stínu? Kdo dokáže rozdělit ty správné,  kteří předají důležité odpovědi mladým?
Co si myslíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pro koho to vlastně píšeš a jaké je tvá motivace?